sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Yö olen sinun, sinun yksin vain

Edesmenneen Laura Braniganin hitissä Self Control vuodelta 1984 kerrotaan naisesta, joka menettää elämänhallinnan lipuessaan yhä syvemmälle yöelämään. Vaikka kyse voi tietenkin olla juhlimisesta ylipäänsä, kappaleen videolla on selviä alluusioita huumeiden käytöstä; nainen seuraa mystistä mustiin pukeutunutta, valkoisen naamion taakse kätkeytynyttä miestä ja päätyy yökerhon alakertaan, jossa naamioidut tanssijat kuvaavat ilmeistä hallusinoivaa, huumaavaa olotilaa.



Kappaleesta on tehty myös suomalainen cover-versio, Leena Vanamon Viet itsekontrollin. Sen video on varsin mielenkiintoinen suhteessa Braniganin alkuperäiseen. Huumeista ei ole kyse, mutta ensimmäisenä tarjotaan lähikuvaa lääkkeistä annoskupeissaan, melkein elottoman näköisistä potilaista, sekä sairaanhoitajasta. 

Leena laulaa: "Mä päivisin ahkeroin, yöstä vain unelmoin."

Ja: "Se on vain elämää, minut yö herättää. Olen kuin toinen nainen, estoton erilainen."



Onko tässä ensimmäinen suomalainen myrkkyhoitaja?

3 kommenttia:

Eleanor Vatsa kirjoitti...

Äh. En tiedä miksi en onnistu lihavoimaan kohtia tekstissä. Onko kellään mitään ideaa mistä se voisi johtua? Sama ongelma ollut aiemmissakin postauksissa.

Kutuharju kirjoitti...

Tää oli aivan mainio, thänks! Ha haa, tuo suomalainen versio on varsinainen suoritus, artikuloidaan niin SEL-VÄS-TI ja humpparytmi on kuin veitsellä leikattu. Leenalla on hyvä ääni, mutta jotain tuossa toteutuksessa on niin konemaista, että ei voi kuin nauraa.

Alkuperäinen biisi on nostalginen, jee, sitä on tanssittu erinäiset kerrat silloin ennen. Mutta en pitänyt videosta silloinkaan, Laura B. on jotenkin kipsissä, liian tietoinen itsestään. Nuorena(?) se raasu kuoli, oliko viittäkymmentä? Aivoverenvuoto, eikö? Johtuneeko siitä että suri tolkuttomasti miestään joka oli kuollut aiemmin... (olenko kuvitellut kaiken vai noinko se meni?)
Kiitti nostalgiasta.

Eleanor Vatsa kirjoitti...

En nostanut näitä esille varsinaisesti nostalgisista syistä vaan koska nuo videoissa kerrotut tarinat ovat aika kiinnostavia:-) Olen samaa mieltä, Leenalla on hieno ääni. Jos haluaa nähdä lisää korneja ison maailman hiteistä tehtyjä suomalaisia iskelmäversioita, suosittelen mm. Einin Olen neitsyttä.